Logo BVU BVU naam
U bent bezoeker:72551
NBV naam
BVU bijen, wespen

Binnen de – biologisch gesproken – orde van de Insecten zijn de bekendste groepen toch wel die van de Vliesvleugeligen, waartoe bijen, hommels, wespen en mieren behoren.
De verschillende vertegenwoordigers van deze groep spelen in het dagelijks leven een grote rol als onmisbare bestuivers van bloemen (bijen en hommels), verdelgers van plaaginsecten (o.a. papierwespen en sluipwespen) en opruimers van afval in de natuur (mieren). De schattingen van het aantal soorten vliesvleugeligen liggen in de orde van grootte van 300.000 wereldwijd, waarvan er in Nederland zo rond de 8500 voorkomen....

Bijen,wespen, insecten Bijen,wespen, insecten

Bijen (Apidae) verschillen van de meeste andere vliesvleugeligen door het dieet van nectar en stuifmeel; ook de larven leven hiervan. Bijen komen voor op ieder continent, met uitzondering van Antarctica.

Bijen,wespen, insecten Bijen,wespen, insecten

Hommels behoren ook tot de bijen, ze kunnen beschouwd worden als bijen met een langere beharing; hierdoor kunnen ze in koelere streken overleven. Vrijwel over de hele wereld komen hommels voor. De meeste soorten leven op het noordelijk halfrond, vooral in berggebieden. Hommels zijn aangepast om te overleven in een wat kouder klimaat.
Er zijn twee groepen hommels; de bekendste zijn de soorten die een nest maken net zoals bijen en wespen, hoewel het nest gemiddeld kleiner blijft. Er zijn ook hommels die zelf geen nest maken maar de eitjes in het nest van andere soorten leggen, de koekoekshommels, deze missen ook de stuifmeelkorfjes die de andere hommels wel hebben.

Bijen,wespen, insecten Bijen,wespen, insecten

Tot de wespen worden alle insecten gerekend uit de groep vliesvleugeligen, die géén bij, hommel of mier zijn. Er zijn veel verschillende soorten wespen: papierwespen spelen een rol bij de bestuiving van bloemen en het verdelgen van insecten, sluipwespen bij de biologische bestrijding van plaaginsecten; galwespen zorgen voor meestal bolvormige vergroeiingen aan bladeren. Papierwespen zijn de bekendste wespen vanwege de grootte, de vaak zwart/gele kleuren en het feit dat een aantal soorten vrij agressief kan zijn en dan snel steekt. De meeste papierwespen zijn sociaal levende wespen. Zij danken hun naam aan de nesten, die van houtvezels worden gemaakt. Omdat de wespen de vezels fijnkauwen en in dunne laagjes aanbrengen, lijkt het nest van papier te zijn gemaakt.

Bijen,wespen, insecten Bijen,wespen, insecten Bijen,wespen, insecten

Wespen moeten niet worden verward met zweefvliegen. Zweefvliegen hebben wel vaak hetzelfde kleur- en strepenpatroon als de wespen, maar zijn volledig onschuldig. Zweefvliegen zijn er in alle soorten en maten, de meeste blijven in lengte onder de twee centimeter. Veel zweefvliegen bootsen andere insecten - zoals wespen, bijen of hommels – na. Zweefvliegen die op hommels lijken, hebben een harig achterlijf, soorten die op wespen lijken meestal niet. Dit is geen toeval; het lijken in kleur, vorm en/of geluid op andere, gevaarlijkere dieren heet mimicry en komt bij zeer veel diergroepen voor. Zweefvliegen zijn net als andere vliegen het eenvoudigst te onderscheiden van vliesvleugeligen doordat ze twee vleugels hebben en geen vier, zoals alle bijen, wespen en hommels. Daarnaast zijn de sprieten op hun kop (antennen) altijd kort en daaruit kan heel goed geconcludeerd worden of we met een stekend insect of een zweefvlieg te maken hebben.

Samengevat:
kenmerk honingbij hommel gewone wesp zweefvlieg
uiterlijk bruin, lichtbehaard zwart/geel/wit/oranje, gedrongen en zwaar behaard overwegend zwartgeel, kaal overwegend zwartgeel of bruin, kaal (vaak sterk lijkend op een bij, hommel of wesp)
vleugels 4 4 4 2
hinder steekt bij gevaar steekt zelden steekt bij gevaar kan niet steken
bestrijding imker niet nodig jan@ongediertebos.nl
www.ongediertebos.nl
niet nodig
voeding volwassen dier nectar nectar nectar, rijp fruit nectar
voeding larve stuifmeel stuifmeel vlees (insecten) bladluizen