.
Logo BVU BVU naam
U bent bezoeker:72550
NBV naam
BVU steken

Steken van bijen (maar ook van wespen, hommels en andere stekende insekten) zijn over het algemeen niet gevaarlijk maar vaak wel pijnlijk.

Als u net bent gestoken en u hebt nog niet met uw hand over de plek gewreven, is – in het geval van een steek van een bij - de angel nog zichtbaar. Het is een uitsteekseltje met een klein zakje (het gifzakje) aan het uiteinde.
Als u de angel ziet, verwijdert u die door een lichte druk op de huid uit te oefenen in de richting van de angel zodat deze omhoog komt. Dit kan bijvoorbeeld met een nagel.
Probeer de angel nooit aan te raken of er aan te trekken. Gebruik ook geen pincet. Door druk op het gifzakje kan er nog meer gif onder de huid vrijkomen.
Als u de angel niet ziet, kunt u de pijn verzachten door een koud kompres op de plek te leggen. Een gewoon koud, nat doekje is heel geschikt, bijvoorbeeld een washandje dat u onder de koude kraan hebt gehouden. IJs kan ook helpen, maar liever niet direct op de huid. Wikkel ijsklontjes in een washandje en houd dit tegen de plek waar u gestoken bent.
Er zijn bij de drogist en apotheek ook middeltjes verkrijgbaar die de klachten van een steek kunnen verzachten. De zwelling zal normaal gesproken na een paar uur verminderen. Is de zwelling echter na een dag niet verminderd of zelfs toegenomen, dan is het misschien raadzaam om de huisarts te raadplegen.
Maar onthoud één ding: gestoken worden door een insekt (of dit nu een bij, een wesp, een daas, een horzel of wat ook is) zal altijd een reactie van het lichaam geven op het door het insekt ingespoten gif. Alleen is de reactie van persoon tot persoon anders.

Er is gelukkig vrijwel nooit sprake van een allergische reactie.

Is er geen angel te zien, dan bent u gestoken door een ander insect dan een bij.