Bijenwas

Wat is het en waar komt het vandaan
In het achterlijf van bijen zitten wasklieren die wasplaatjes kunnen voortbrengen. De achterste poten van de bij zorgen voor het vervoer van het wasplaatje naar de kaken in de bek. Daar wordt het gekauwd en met speeksel vermengd. Met deze was bouwen de bijen met elkaar de raten.

Oogst
Zuivere bijenwas wordt verkregen door de oude raten au bain-marie te smelten, te filtreren en af te laten afkoelen.

Het product bijenwas en haar eigenschappen
Bijenwas is een zeer stabiele substantie. Eeuwen houdbaar zonder kwaliteitsverlies. Bijenwas bestaat uit esters met lange ketens die gevormd zijn uit een vetalcohol en een vetzuur. Het smeltpunt van zuivere bijenwas ligt tussen de 64 °C en 65 °C. Bij 120 °C verliest het zijn eigenschappen. Bijenwas heeft een eigen specifieke geur.

Van bijenwas kunnen kaarsen, figuren en wasdoeken gemaakt worden. Bijenwas kan ook gebruikt worden als ingrediënt in zalven. Bijenwas beschermt de huid.

Imkers gebruiken bijenwas om er kunstraat van te maken en geven dat weer terug aan de bijen.