Over de vereniging

De BijenhoudersVereniging Utrecht en Omstreken is een actieve vereniging met ongeveer 180 leden en donateurs.

Lid of donateur worden?

Er worden tal van activiteiten georganiseerd voor en door de leden. Bijvoorbeeld: imkercafés (thema-avonden), een borrel/koffiemiddag en een jaarlijkse afsluiting van het imkerseizoen. Lezingen, excursies, aanwezig zijn op markten en open dagen, enz.
De vereniging organiseert jaarlijks een kennismakingcursus en de basiscursus bijenhouden. Deze worden door gediplomeerde leraren bijenteelt (uit eigen geledingen) verzorgd. Er wordt ook regelmatig een vervolgcursus (praktisch imkeren) gegeven voor gevorderde imkers.
De BVU e.o. biedt een mentorschap voor beginnende imkers. Door de omvang van de vereniging zijn beginnende imkers verzekerd van kennis dicht-bij-huis en kunnen zij geholpen worden bij het vinden van een goede standplaats voor hun volken.
Daarnaast werkt een aantal imkers samen met Utrecht Natuurlijk aan educatie voor basisschoolkinderen, waarbij zij de bijenlessen verzorgen voor leerlingen van groep 7 en 8.

Het doel van de vereniging is het bevorderen van het houden van bijen en meer bekendheid geven aan de betekenis van bijen voor de instandhouding van het milieu; dit door:

• het geven van voorlichting aan en het onderhouden van contacten met de leden.

• het geven van cursussen voor aspirant-leden.

• het meewerken in het schoolbiologie-project Utrecht Natuurlijk.

• inspelen op de actualiteiten aangaande het houden van bijen in het algemeen.

• het behartigen van de belangen van de imker-leden bij rijks- en andere instanties.